Goede Tips in de tandheelkunde

Goede Tips in de tandheelkunde

‘Elk kind kost een tand’ luidt het gezegde. Gelukkig is dat niet zo. Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder uw zwangerschap.

Gebitsproblemen bij zwangerschap
Dat u tijdens een zwangerschap vatbaarder bent voor tandbederf (cariës), is een misverstand.  Wat wel vaak gebeurt, is dat uw eetlust of behoefte aan zoetigheid toeneemt. Iedere keer dat u iets zoets eet, is dat een aanval op uw gebit. Daarom is het van belang uw gebit goed schoon te houden. Blijf dus goed poetsen en houd de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon met flossdraad, ragers of tandenstokers. Daarnaast geven veel vrouwen over, vooral gedurende de eerste maanden. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak kwijt te raken. Toch kunt u dat beter niet doen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, kunt u het glazuur gemakkelijk wegpoetsen. Het is beter uw mond alleen met water te spoelen. Tandvleesontsteking (gingivitis) komt wél vaker voor bij zwangere vrouwen. Door een combinatie van een veranderde hormoonhuishouding en een zwelling van het tandvlees gaat het tandvlees gemakkelijker bloeden. Hierdoor bent u vatbaarder voor bacteriële ontstekingen.

Extra gebitscontrole
Het beste is voor de zwangerschap uw gebit door de tandarts te laten nakijken en met een gezond gebit de zwangerschap in te gaan. Verder zijn tandvleesontstekingen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen door ook tijdens de zwangerschap uw gebit te laten controleren. Vertel uw tandarts altijd dat u zwanger bent. In het begin van de zwangerschap is het, ondanks de lage straling, bijvoorbeeld beter geen röntgenfoto’s te maken.